Coaching voor jonge mensen (13 tot 18 jaar)

Je hebt wellicht al iets over coaching gehoord of gelezen, maar wat is het nou precies? Wat kan een coach voor jou doen?

Om dat uit te leggen gebruik ik graag een metafoor uit de sportwereld. (ook daar zijn coaches tenslotte)

Stel je hebt een team wat speelt op een veld, Jij bent onderdeel van zo'n team en jij doet waar jij goed in bent.
Ook jouw ouders spelen (gek genoeg) mee in het team. Eenvoudigweg omdat jullie verbonden zijn als ouder(s) en kind en omdat jullie eigen gewoontes en patronen hebben. Jouw vader zal voor jou op zijn bekende manier reageren op jouw vragen en ook jouw moeder doet dat op haar eigen manier. Jij reageert daar ook weer op (op jouw manier),

Aan de zijlijn sta ik als coach. Ik overzie een groot deel van het veld en ik kan meekijken vanuit een nieuw perspectief. Ik kan misschien iets zien wat jullie op het veld niet zien. Of ik kan aanwijzingen geven.
Vanuit mijn gezichtspunt doe ik waar ik goed in ben. En zet ik voor jou (en jouw ouders) mijn kwaliteiten en ervaring in om jullie zo goed mogelijk te supporten.

Jeannette heeft mij geholpen toen ik het even niet meer zag zitten.
Ik heb geen goede band met mijn moeder en zij en ik hadden steeds ruzie.
Inmiddels weet ik hoe ik er mee kan omgaan en zijn de ruzies minder. Ze zijn er nog wel, maar mijn moeder en ik komen nu tot een oplossing. Daarvoor was dat anders en bleven we lang boos op elkaar.
(Deborah, 15 jaar)

Toen ik gepest werd hebben mijn ouders mij naar Jeannette gestuurd. Zij heeft mij geholpen om weer in mezelf te geloven en heeft me geleerd om te vertrouwen om mijn eigen kracht.
(Cas, 16 jaar)

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 5 was. Daarna moest ik in de weekenden naar mijn vader en door de weeks naar mijn moeder. Dat ging best goed. Maar toen ik 13 was ging het niet meer goed.
Uiteindelijk wilde ik niet meer bij mijn moeder wonen. Maar mijn vader had geen ruimte voor mij door de week. Dus ik ging weglopen.
Mijn moeder kende Jeannette van een cursus en zij heeft mij toen naar haar toe gestuurd. Jeannette heeft met mij, maar ook met mijn vader en met mijn moeder gepraat en oefeningen gedaan. We deden ook een opstelling.
Mijn ouders en ik hebben nieuwe afspraken gemaakt en nu gaat het echt weer goed met mij.
Sven (14 jaar)

Op school ging het niet goed met mij en ik wist ook niet echt goed wat ik wilde. Daarom heeft mijn mentor mijn ouders geadviseerd om naar een coach te gaan en zo kwam ik bij Jeannette.
In overleg met mijn ouders en mijn mentor en Jeannette heb ik voor een andere school gekozen. Jeannette had daarin echt gelijk, maar wij hadden dat gewoon niet door. Op mijn nieuwe school leer ik wat ik graag wil leren en zit ik goed in mijn vel.
Ik mag haar nog steeds appen wanneer ik haar nodig heb en dan kijkt zij in haar agenda wanneer ik kan komen.
(Sam, 17 jaar)

Hoe werkt het?

Eerst wil ik graag jou en (één van) jouw ouders spreken. We gaan samen ontdekken of ik de juiste coach voor jullie ben en we maken afspraken met elkaar over wat we gaan doen, wanneer het past en hoe vaak we bij elkaar komen.

We gaan samen ontdekken welke puzzelstukjes er zijn of welke er missen en ontdekken samen wat jou verder helpt.